matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
. wyznacz wzór ogólny ciągu arytmetycznego (an)
tysia:
Dany jest ciąg arytmetyczny 7;−3;−13;−23;... wyznacz wzór ogólny.
24 lis 20:37
Saizou :
a
n
=a
1
+(n−1)r r=a
2
−a
1
=−3−7=−10 a
n
=7+(n−1)(−10)=−10n+17
24 lis 20:39