dziedzina
wrrrr: podaj dziedzinę funkcji
a) f(x)=x3+5
b) f(x)= (x+3)−1
c) f(x)=x−0,5
d) f(x)= √4x2−1
17 lis 16:29
Godzio: a) x=R
b) x+3≠0 x≠3 x=R−{3}
c)x>0
d)4x
2−1≥0
4x
2≥1
17 lis 16:33
wrrrr: napewno tak

a w b to nie bedzie oprocz −3

c to nie rozumiem ale nie ważne
17 lis 16:38
Godzio: no tak jest zapisane
x= R − {3} <− x należy do rzeczywistych prócz −3 zjadłem minusa
| | 1 | |
c)x−0,5= |
| x>0  |
| | √x | |
17 lis 16:45
Godzio: x=R−{−3}
17 lis 16:45
wrrrr: a w a czemu wszystkie rzeczywiste
17 lis 16:50