matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
loee:
1
1
1
1
1
1
Oblicz granicę lim [
−
+
−
+...+
*(−
)
n−1
]
6
12
24
48
6
2
n→
∞
24 lis 19:52
Ditka:
to suma szeregu geometrycznego o a
1
=
1
6
i q=−
1
2
|q|<1 więc granica istnieje i wynosi
a
1
=(1/6)/(1+1/2)=1/9
1−q
24 lis 20:22
loee:
thx
24 lis 20:30