matematykaszkolna.pl
matura 2015 mat: Wiem, że to trochę nie na temat, ale chodzi mi o matematykę rozszerzoną 2015. Mam zbiory kiełbasy, arkusze aksjomatu rozszerzenie (zielone) 2013 oraz testy i arkusze operon 2012. W liceum mam(miałem) książki pazdro rozszerzenie. Czy to co mam powinno mi wystarczyć na maturę rozszerzoną 2015? (niektóre rzeczy nie są aktualne) Dochodzi parę nowych działów (np. granica,pochodna) i nie wiem czy to co mam jest wystarczające Powinienem coś sobie dokupić czy nie?
24 lis 19:38
mat: może ktoś
24 lis 20:04
gabi: No powinieneś sb coś dokupić jak piszesz rozszerzenie średnio jest 5 zadań z granic i pochodnych z tego co słyszałam ale nwm co
24 lis 20:08
mat: w pazdro jest granica, pochodna więc to wystarczy chyba co nie?
24 lis 20:12
vld: Masz zbiór kiełbasy na maturę 2015 rozszerzoną? Póki co wyszła część 1, myślę że w części 2 będą granice, pochodne itp.
24 lis 20:13
mat: nie, mam te wcześniejsze wydania kiełbasy
24 lis 20:16
Olgaaa: wg mnie dokup sobie z nowej ery
24 lis 20:21
aww: kielbasa sama chyba wystarczy na dobry wynik?
31 gru 02:56
małgośka: Teoretycznie Kiełbasa wymiatał do matury do roku 2014. Twoje książki są ok, ale jednak nowsze mają świeższe spojrzenie . Nowa matura od tego roku jest jakby ciut inna − nie chodzi tylko o sam materiał. Na pewno widziałeś próbną na CKE − współczuję tym, którzy zdają podstawę. Oczywiście łatwo się domyśleć, o co chodzi twórcom zadań, ale nauczyciele jeszcze nie umieją tak uczyć tzn. zastosowań uzyskanej wiedzy w bardzo szerokim spektrum. Dlatego nie skupiałabym się tylko na Kiełbasie. Mam nowego Pazdro i nową Cewe (wydawnictwo Podkowa). Dla urozmaicenia, tzn. żeby spojrzeć na zadania pod różnym kątem emotka A i tak wciąż i wciąż nie umiem rachunku prawdopodobieństwa emotka
31 gru 05:53
wojtas: w pazdro są granice i pochodna, jednak z tego co widzę i co robi moja nauczycielka to podaje nam przez ksera inne zadania z innych zbiorów, m.in. z takiego już starszego zbioru "analiza matematyczna dla licealistów" autorzy K.Kłaczkow, M.Kurczab, E.Świda, to jest książka z 2002 roku, z tą maturą to już jest przesada, u mnie w szkole mamy 11 matematyk tygodniowo, uczymy się na wysokim poziomie, a tu takie matury że nie wiem kogo oni chcą sprawdzać...
31 gru 10:07
Kacper: To przy 11 godzinach wszyscy powinni mieć 100%
31 gru 10:31
wojtas: jest nas kilku którzy podstawe piszą na minimum 90% na tych próbnych z różnych wydawnictw myśle że jak tak bedziemy pracować to jest możliwe że na właściwej kilka osób będzie mieć 70, 80 % , niemniej jednak każdy twierdził że ta z CKE była za trudna
31 gru 10:42
Metis: Matematyka z nowej ery emotka
31 gru 11:20
Kacper: Metis możesz rozwinąć?
31 gru 11:25
Metis: Słyszałem, czytałem wiele opinii na temat książek Nowej Ery przygotowujących do rozszerzonej matury z matematyki. Wiele na forach, ale i moi , szkolni nauczyciele są do nich źle nastawieni. Wiele niejasnych treści−definicji ,błędy w odpowiedziach itd itd Mi osobiście najlepiej współpracuje się z podręcznikami i zbiorami Pazdry, w przeciwieństwie do Nowej ery. Być może to tylko moje doznania. nową erę źle wspominam z gimnazjum, korzystałem z ksiązek tego wydawnictwa, a po wejściu do liceum miałem braki i nie chodzi o braki z mojej winy, poprostu o niektórych wiadomości w ogóle nie było w podręczniku... Zawsze będę polecał wydawnictwo Pazdry, a co do Kiełbasy to się nie wypowiem , bo nie wiem, nigdy nie korzystałem emotka
31 gru 11:41