rownania i nierownosci
kam: 2x2−5√x2−1=0
x2−1>0
x1=−1
x2=1
x>0 <=> x(−∞,−1> suma <1,+∞)
√x2−1=t , t≥0 t2=x2−1
2t2+1−5t=0
W tym momencie zaczynaja sie schody.. i nie jestem do konca pewny czy ostatnią linijkę mam
dobrze mogłbym liczyć na pomoc ?
24 lis 19:26
Saizou :
2x
2=5
√x2+1 /
2
4x
4=25x
2+25
4x
4−25x
2+25=0
Δ=625−400=225
√Δ=15
| | 25−15 | | 10 | | 5 | | √5 | | √5 | |
x12= |
| = |
| = |
| →x1= |
| lub x'=− |
| |
| | 8 | | 8 | | 4 | | 2 | | 2 | |
| | 25+15 | | 40 | |
x22= |
| = |
| =5→x2=√5 lub x2'=−√5 |
| | 8 | | 8 | |
i skonfrontuj z dziedziną
24 lis 19:30
kam: okej dzięki wielkie
24 lis 19:38