liczby zespolone rownanie
toznowuja: Witam jak moge zrobic takie rownanie?
(z+2)2=(w+2)2 gdzie w jest sprzężeniem liczby z
podnioslem to do potegi 2 i wyszlo mi ze x i y musza byc rowne zero a w odpowiedzi jest co
innego
24 lis 19:24
Gray: Aby liczba zespolona była równa swojemu sprzężeniu (sprzężeniem (z+2)2 jest (w+2)2), musi być
liczbą rzeczywistą, czyli z=w∊R.
Stąd, rozwiązaniem jest z∊R.
24 lis 19:27
toznowuja: w odpowiedzi mam Rez=−2 i Imz= 0. No to wiem ze jak czesc urojona jest rowna 0 to wtedy jest to
liczba rzeczywista ale dlaczego mam tylko Rez=−2?
24 lis 19:37
Gray: Chwila, chwila.... To nie wszystko. To (z+2)2 ma być liczbą rzeczywistą... więc jeżeli z+2=ip
(dla p∊R) to też będzie OK.
24 lis 19:39
Gray: Byłeś szybszy
24 lis 19:40
Gray: Odpowiedzi powinny być takie: albo Rez=−2, albo z∊R (czyli Imz=0). To co napisałeś daje tylko
z=−2
24 lis 19:41
toznowuja: ok dzieki wielkie
24 lis 19:46