Wielomiany
Dominika: Dla jakich wartości parametrów a,b liczba r jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu
W(x)?
d) W(x)=x3−ax2+bx−3 r= −1
móglby ktos rozpisac po kolei ,bo nie rozumiem?
24 lis 18:23
Hugo: jo
x = −1 v x = −1
podwójne pierwiastki
y=(x+1)(x+1)
to sb przemnoż
i Wedle wzoru
W(x) = (x−p) * (x+1)(x+1)
i sie męcz
24 lis 18:29
Dominika: a skad te podwójne pierwiastki

>
24 lis 18:30
Dominika: z tego r się to wzięło,tak?
24 lis 18:31
Dominika: i c to za wzór ,jak to rozwiązwywać : )) ?
24 lis 18:32
Hugo: masz gg

?
pierwiastek to rozwiazanie
pierwiastek = −1

i drugi tak samo
podwójne pierwiastki zatem
i to sie z iksem zestawia (x+1)(x+1) z obróconym znakiem −1 => +1
a rozwiązać hmmm spróbuj coś porozpisywać; rozpisz w(x)
24 lis 18:35
Hugo: albo mam lepsze

z twierdzenia bezuuuu
w(−1) = 0
w(−1) = 0
24 lis 18:36
Dominika: generalnie zaczelam dzielenie..
x3−ax2+bx−3 : (x2+2x+1).. ale nie wiem?
24 lis 18:36
Hugo: prawie !
podziel w(x) ale przez (x+1)

i napisz co ci wyjdzie
24 lis 18:38
Dominika: czemu przez x+1

,a nie przez (x+1)
2?
24 lis 18:39
Hugo: podziel tak i tak xd
24 lis 18:39
Hugo: W(x)=(x+1)2(x−c)
obliczysz z tego c
a potem przemnóż prawą stronę, sczytaj kolejne współczynniki.
widać, że c =3 (bo wyraz wolny musi wyjść −3)
jak wszystko wymnożysz dostaniesz (x2+2x+1)(x−3)=x3....
Teraz tylko odczytaj współczynniki przy potęgach gdzie wcześniej miałeś "a" i "b".
24 lis 18:43
Hugo: 
ew. buzi dla Hugusia
24 lis 18:44
Hugo: miałaś*
24 lis 18:45
Kacper: Hugo szukasz dziewczyny?
24 lis 18:47
Hugo: Bardziej Majestatycznej Armii... dziś są ich setki jutro będzie ich tysiace
24 lis 18:52
Dominika: Generalnie teg trochę nie rozumiem,więc robię ze schematu Hornera
24 lis 18:53
Hugo: Tak naprawdę to schemat Huga, Huguś był przed Hornerem
24 lis 18:55
Gray: Dodatkowo warunek w''(r)=6r−2a≠0, czyli a≠3r.
24 lis 18:55
Hugo: @Kacper: CO u cb? Ja dziś przeleciałem przez Gausa I Cramera
24 lis 18:56
Dominika: okej okej
24 lis 18:56
Gray: Można dzielić, ale wystarczy jedynie mnożyć: x=r jest pierwiastkiem podwójnym wielomianu w gdy
w dzieli się przez (x−r)2 i nie dzieli się przez (x−r)3.
Czyli x3−ax2+bx−3=(x2+2x+1)(x−p) = x3 + x2(2−p)+x(1−2p)−p ⇔
−a = 2−p i b=1−2p i −3=−p.
Stąd:
p=3, a=1, b=−5 i gra, bo p≠r=−1
24 lis 19:00