Pochodne
Lukasz: Witam,
Mam dwa wybrane przykłady w których nie zgadzają mi się końcowe wyniki, gdyby mógł ktoś to
sprawdzić będę ogromnie wdzięczny.
| | 1 | | 1 | |
1) f(x)= |
| + |
| |
| | x2+2x+2 | | (x2+4)3 | |
| | 0−(x2+2x+2)' | | 0−3(x2+4) | |
f'(x) = |
| + |
| = |
| | (x2+2x+2)2 | | (x2+4)6 | |
| | −2x−2 | | −6x | |
|
| + |
| |
| | (x2+2x+2)2 | | (x2+4)6 | |
Natomiast w odpowiedziach zamiast 6 w ostatnim wierszu mamy 4.
| −2x−2 | | −6x | |
| + |
| |
| (x2+2x+2)2 | | (x2+4)4 | |
2) f(x)=2x(x+4)
2+(x
2−1)(x+7)=2x
3+16x
2+32x+x
3+7x
2−x−7=3x
3+23x
2+31x−7
f'(x)=9x
2+46x+31
w odpowiedziach zamiast 46x jest 4x.
f'(x)=9x
2+4x+31
Kto mi powie co robię źle dostanie jabłko