wyrażenia algebraicnze
Lesio: √6+√6+√6+...
Ile to jest?
24 lis 18:10
Saizou :
załóżmy że x>0
x=√6+√6+√6+...
x2=6+√6+√6+√6+... zatem
x2=6+x
x2−x−6=0 dokończ
24 lis 18:13
razor: niech a = √6+√6+√6+...
a2 = 6+√6+√6+√6+...
a2 = 6+a
a2−a−6 = 0
(a−3)(a+2) = 0
a = 3 lub a = −2
wynik ujemny odrzucamy
a = 3
24 lis 18:14
Lesio: nie miałem funkcji kwadratowej, to chba z szeregu bedzie
24 lis 18:16
Saizou :
haha dobre... nie miałeś funkcji kwadratowej a szeregi masz
24 lis 18:17
Lesio: jestem w pierwszej klasie, szeregi to byl praktycznie pierwszy dzial wprowadzony razem z logika
tak jest w Pazdro
24 lis 18:20
Lesio: a jednak nie mialem szeregow tez. liczby rzeczywiste mam. wiec jak to zrobic?
24 lis 18:24
Saizou : małe sprawdzenie.. podaj warunek konieczny zbieżności szeregu ?
24 lis 18:25
Lesio: no moge w internecie szukac, ale czy to ma sens?
24 lis 18:29
Saizou :
x2−x−6=0
x2−3x+2x−6=0
x(x−3)+2(x−3)=0
(x−3)(x+2)=0 a kiedy ab=0? a no wtedy kiedy a=0 lub b=0 czyli
x=3 lub x=−2 no ale założyliśmy że x>0 czyli x=3
24 lis 18:29
Lesio: nei da sie tego inaczej rozwiazac?
24 lis 18:31
Saizou : no ja znam jeszcze z granicy ciągu sposób, ale to chyba nie dla Ciebie, ale to jest prosty
sposób
24 lis 18:33
PW: Lesio, co Ty opowiadasz? Jesteś w liceum i nie rozumiesz tego co napisał Saizou, za
to chcesz koniecznie mówić o jakimś szeregu?
Badane wyrażenie z trzema kropkami oznacza granicę pewnego ciągu an dla n→∞ (o ile taka
granica istnieje).
Ciąg jest tak śmisznie skonstruowany, że jego granica (o ile istnieje) ma własność podaną o
18:30.
Jeżeli nie omawialiście jeszcze szczegółowo pojęcia granicy (a sądzę że nie), to należy ją
rozumieć intuicyjnie. Za trudne zadanie dla pierwszoklasisty.
25 lis 14:58