uzasadnij
mateusz: Uzasadnij,że różnica pól trójkątów powstałych w wyniku rozcięcia trapezu wzdłuż jednej jego
przekątnej jest równa różnicy pól trójkątów powstałych w wyniku rozcięcia tego trapezu wzdłuż
drugiej przekątnej.(uwaga.od większego pola odejmij mniejsze)
24 lis 17:48
Bogdan:

Najpierw wykaż, że pola trójkątów ASD i BSC są równe
24 lis 17:55
mateusz: Jakaś podpowiedź ?
24 lis 17:59
mateusz: re
24 lis 18:16
mateusz: re2
24 lis 18:31
mateusz: pomoże ktoś?
24 lis 18:50
mateusz:

mogę przyjąć że wysokości tych trójkątów są równe wysokości trapezu?
24 lis 19:13
Kasia:
24 lis 19:42
mateusz: Proszę o.pomoc!
24 lis 20:02
Bogdan:
| | a | | w + h | |
Z podobieństwa trójkątów: ABD i ESD: |
| = |
| |
| | e | | h | |
| | a | | w + h | |
Z podobieństwa trójkątów: ABC i FSC: |
| = |
| |
| | f | | h | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Pole trójkąta ASD: PASD = |
| e*h + |
| e*w = |
| e(h + w) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Pole trójkąta BSC: PBSC = |
| f*h + |
| e*w = |
| f(h + w) i f = e |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
P
ASD = P
BSC = P
3,
P
ABS = P
1, P
CDS = P
2
Teraz przeprowadź uzasadnienie określone w zadaniu
24 lis 20:21
Eta:

Wykaż,że "pola kwiecistej łączki na której hasały zajączki" są równe
| | 1 | | 1 | |
P(ΔABD)= P1+P3= |
| *a*h i P(ΔABC)= P1+P4= |
| a*h |
| | 2 | | 2 | |
to: P
1+P
3= P
1+P
4 ⇒
P3 =P4
24 lis 20:46
mateusz: Dziękuję, Eta
24 lis 21:20