funkcja kwadratowa
Sophie: Proszę o pomoc w zadaniu:
Wyznacz współczynniki a,b,c trójmianu kwadratowego y=ax2+bx+c, jeśli wyróżnik tej funkcji jest
równy 100, a wierzchołkiem paraboli jest punkt W(−112, 1212)
17 lis 15:33
Ergo: Δ=100
| −Δ | | −100 | | −100 | |
| =12,5, czyli |
| =12,5 −100=12,5 *4a 4a= |
| z tego a=−2 |
| 4a | | 4a | | 12,5 | |
| −b | | −b | |
| =−1,5 , |
| =−1,5 |
| 2a | | −4 | |
17 lis 15:49
Ergo: mam nadzieje ze dobrze
17 lis 15:49
ambrell: b2−4ac=100
p=−1,5
q=12,5
q=(−Δ):4a
12,5=100:4a
50a=100
a=2
p=−b:2a
−1,5=−b:4
−6=−b
b=6
Delta
100=62−4(2*c)
100=36−8c
64=−8c
c=−8
17 lis 15:50
Ergo: i ze wzoru na delte obliczasz c
17 lis 15:50
Sophie: dziękuję bardzo
17 lis 15:51
ambrell: niedość, że się spóźniłam to jeszcze przy "q" zjadłam minusa


a=−2, b=−6, c=8
17 lis 15:53
Sophie: zorientowałam się o braku minusa

ale dziękuję Wam za pomoc, bo wogóle nie wiedziałam od czego
zacząc....
17 lis 15:56
Ergo: hehe ubieglem Cie
17 lis 15:58