rozwiąż równanie
plumplum: z2+4i=0 gdzie z to liczba zespolona = x+iy
24 lis 17:07
plumplum: czy dobrze tworzę układ równań:
x2−y2=0
2xy=−4
?
24 lis 17:10
J:
(x + iy) + 4i = 0 ⇔ x2 +2xyi −y2 + 4i = 0 ⇔
x2 −y2 = 0 oraz 2xy + 4 = 0
24 lis 17:11
plumplum: ok, układ mam prawidłowy, tylko teraz po wyliczeniu z drugiego równania x=−2/y i podstawieniu
do pierwszego otrzymuję y=√4 gdzie pierwiastek jest 4 stopnia!
a gdy zacznę od pierwszego, czyli x2=y2 −−> |x|=|y| to wychodzi mi √2 i −√2 ..
24 lis 17:15
J:
..i OK ... z = √2 − √2i lub z = −√2 + √2i ...
24 lis 17:18
Lukas: @J pomożesz mi ?
24 lis 17:19
plumplum: no dobra, tylko dlaczego używając najpierw drugiego równania wychodzą takie dziwne liczby, a
nie to samo?:s
24 lis 17:21