nierownosc
Kuba: 4*
√x+1+1<x /*()
2
16x+4+1<x
2
−x
2+16x+5<0
x
2−16x−5>0
dobrze? teraz delta x1 i x2 tak?
17 lis 15:30
Godzio: założenie trzeba napisać :
x+1≥0
x≥−1
w ten sposób nie pozbedziesz się pierwiastka
(a+b)
2=a
2+2[Pa]]b
2 +b
2
tu on zostanie

pomuśl jeszcze
17 lis 15:36
Godzio: (a+b)2=a2+2ab +b2
17 lis 15:36
Godzio: jak nie będziesz wiedział dam ci wskazówke
17 lis 15:37
Kuba: to ja juz nie rozumiem

moglbys pomoc raczej rozpisujac to na liczbach ? tzn chodzi mi o to
ze nie ma mpojecia jaka to liczba moze byc a i b bo patrzac na wzor skroconego mnozenia b to
musi byc 1 tak ? a wiec a to 2 (2+1)
2 eee cos chyba nie rozumiem
17 lis 15:39
Kuba: to moj sposob jest kompletnie niepoprawny czy jak?
17 lis 15:42
Godzio: średnio
wskazówka : przenieś 1 na prawą strone i wtedy podnieś do kwadratu
17 lis 15:45
Kuba: 16x+16<x2−1?
tak?
17 lis 15:48
Godzio: jaki jest wzór skróconego mnożenia

? (x−1)
2 ?
17 lis 15:53
Kuba: x
2−2x+1 ta?
17 lis 15:54
Godzio: tak, ale nie jestem pewien bo skoro masz tematy z wartoscia bezwzgledna to √x+12=|x+1| to
wtedy na 2 przypadki sie zrobi
17 lis 15:56
Kuba: to juz sie pogubilem :<
17 lis 15:58
Kuba: z reszta tam wartosci bezwzglednej nie ma ?
17 lis 15:58
Godzio: no ale może sie zrobić ale mniejsza o to zrób tak jak mówiłem
16(x+1)<x−2x+1 oblicz Δ itd :0
17 lis 15:59
Kuba: haha... godzio zle przepisalem przyklad, cale zadanie jest bez tej 4 z przodu...przepraszam!

wiec jak to bedzie wtedy ? moze tak...
√x+1+1<x
x=t
t+1+1−t2<0
tak?
17 lis 16:09
Godzio: no wlasnie dlatego cos mi nie pasowalo

ale to że nie ma 4 nie zmienia tego że masz
przniesc 1 na prawo
17 lis 16:10
Kuba: no ale po co ?

tak jak robie to nie jest dobrze? hehe

co to zmieni bo nie rozumiem
tlumacz!
17 lis 16:11
Godzio: napisze ci tak jak ty robisz
17 lis 16:12
Godzio: √x+1+1<x / 2
x+1+2√x+1+1<x2
17 lis 16:12
Kuba: a to taki bajer ja myslalem ze jak podniose pierwiastek do kwadratu to po prostu niweluje
pierwiastek hehehe
a jak przeniose to co to zmieni?
17 lis 16:14
Godzio: √x+1<x−1 / 2
x+1<x2−2x+1
0<x2−3x
17 lis 16:15
Kuba: to zmienia postac rzeczy

dzieki wielkie
17 lis 16:18
Godzio: Δ=9
√Δ=3
czyli:
<−1,0)∪(3,∞)
17 lis 16:19
Kuba: delta 9 wychodzi?
jak nie ma trzeciej liczby czyli C to bierzemy ja jako zero?
17 lis 16:21
Godzio: tak
17 lis 16:24
Kuba: (
13)
(2−x)<9*3
(2x−1)
17 lis 16:48
Kuba: te nawiasy to potegi
17 lis 16:48
17 lis 16:50
BiebrzaFun : √x+1+1<x
Godzio ,powtórzyłeś,błąd jaki już zrobiłeś ,chyba wczoraj ,przy zad. z pierwiastkiem,ja z
resztą też wczorajsze żle zrobiłem.podstaw np x=−1.lub −3/4 (z przedziału rozw.)
√x+1=t
√x+1+1<x+1−1
−t2+t+2<0
Δ=9
t1=2
t2=−1 odrzucamy
√x+1=√4
x+1=4
x=3
odp x>3
17 lis 16:51
17 lis 16:56
Kuba: A SKAD MASZ te x+1−1?
17 lis 17:01
Godzio: no niby tal ale nie rozumiem dlaczego odrzucamy
17 lis 17:01
Godzio: a dobra juz po tym linku zrozumiałem

thx
17 lis 17:02
Kuba: ?
17 lis 17:05
BiebrzaFun : A SKAD MASZ te x+1−1? to nie zmieniło nie−ści ,(dodałem i odjąłem 1),a pomogło rozw.
17 lis 17:05
Kuba: to ja robiac swoim sposobem tez tak mialem

czyli dobrze? bez tych 1 wyszlo mi −t2
17 lis 17:14