geometria analityczna
Kinia: Witam, nie mogę dojść do ładu z tym zadaniem

Pomożecie?
Punkty A=(−3,−4), B=(7,−4), C=(7,4) są wierzchołkami trójkąta. Napisz równanie okręgu opisanego
na tym trójkącie. Określ wzajemne położenie znalezionego okręgu z okręgiem o równaniu: x
2 +
y
2 − 12x + 6y + 42 = 0
o
1: x
2 + y
2 − 37 = 0
r
1 =
√41
S
2=(6,−3) (współrzędne środka drugiego okręgu)
r
2=
√3 (promień drugiego okręgu)
S
1=(2,0)
Co tutaj jest źle

? Według tych obliczeń okręgi przecinają się, a w odpowiedziach jest, że są
rozłączne wewnętrznie


pomóżcie!
24 lis 16:40
Kinia: pomyłka, źle sobie przepisałam odpowiedź okrąg 1 ma mieć równanie: x2+y2 − 4x − 37 = 0
24 lis 16:46
Kinia: Co nie zmienia faktu, że ciągle wychodzi źle
24 lis 16:47
Kinia: Proszę zerknijcie na to, bo nie wiem czy ja robię źle czy po prostu jest błąd w odpowiedziach,
jak te okręgi leżą względem siebie


?
24 lis 17:10
Kinia: Heeeeeeelp me
24 lis 17:28
AS: Równanie okręgu opisanego na trójkącie
(x − 2)2 + y2 = 41
24 lis 17:28
Kinia: Tak, to mam tak samo...
24 lis 17:31
Saizou :
np.
mamy równanie okręgu (x−a)2+(y−b)2=r2
podstawiając punkty
(−3−a)2+(−4−b)2=r2
(7−a)2+(−4−b)2=r2
(7−a)2+(4−b)2=r2 otrzymamy taki układ
w1−w2
(−3−a)2−(7−a)2=0
(−3−a−7+a)(−3−a+7−a)=0
21(−2a+4)=0
a=2
w2−w3
(−4−b)2−(4−b)2=0
(−4−b−4+b)(−4−b+4−b)=0
−8(−2b)=0
b=0
(7−2)2+(4−0)2=r2
52+42=r2
r2=25+16=41
równanie okręgu to (x−2)2+y2=41
24 lis 17:35
Kinia: No tak też mi wyszło, napisałam to tylko w pierwszym poście zrobiłam błąd z pośpiechu i
zapomniałam o "−4x" . Chodzi o to, że po tych wynikach, które podałam (nwm czy są poprawne) to
znaczy długości promieni obu okręgów i współrzędne środków, nie mogę dojść do tego co jest źle
w drugiej części zadania. Mi wychodzi r
1+r
2>|S
1S
2| >|r
1−r
2| co by stanowiło, że okręgi
się przecinają, tymczasem w odpowiedzi jest, że są wewnętrznie rozłączne...
24 lis 17:40
Saizou :
z równania pierwszego okręgu mamy S1=(2;0) r1=√41
drugie równie okręgu to
x2+y2−12x+6y+42=0
x2−12x+36−36+y2+6y+9−9+42=0
(x−6)2+(y+3)2=3
S2(6;−3) r2=√3
zbadajmy teraz długość odcinka lS1S2l=√(2−6)2+(0+3)2=√16+9=5
oraz r1+r2=√41+√3≈8,16
zatem skoro odległość lS1S2l<r1+r2 to okręgi się przecinają
24 lis 17:40
24 lis 17:42