Wzajemne położenie prostych na płaszczyźnie.
Lena23: Czy mógł by ktoś mi wytłumaczyć jak zrobić te zadanie

Treść zadania: Określ wzajemne położenie prostych na płaszczyźnie
k: −3x+6y−8=0 i l:
12x −y+=0
Nie wiem jak obliczyć to wszystko żeby móc umieścić proste na płaszczyźnie. Proszę o pomoc.
24 lis 16:33
vu:
24 lis 16:36
Lena23: małe sprostowanie tu gdzie jest l powinno być : l:12x−y+4=0
24 lis 16:36
vu:
24 lis 16:39
Lena23: Raczej bym wolała aby mi ktoś wytłumaczył jak zrobić te zadanie bo ten wykres mi dużo nie mówi
24 lis 16:41
PW: Nie musisz ich rysować. Geometria analityczna ma zastąpić rysowanie za pomocą cyrkla i linijki
obliczeniami (równaniami, nierównościami).
Pytanie o wzajemne położenie prostych to pytanie czy się przecinają.
Rozwiązuj układ równań.
24 lis 16:42
Lena23: dziękuję bardzo PW teraz już wiem co robić
24 lis 16:45