równ.okręgu symetrycznego
bro: Napisz równanie okręgu symetrycznego do okręgu o: x2+y2+6x−2y−15=0 względem prostej k:
x−3y−4=0,a następnie oblicz pole trójkąta,którego wierzchołkami są środki tych okręgów i
początek układu współrzędnych.
Bardzo proszę o pomoc oraz wytłumaczenie czemu tak a nie inaczej z grubsza
24 lis 16:33
J:
1) oblicz współrzędne środka i promień okręgu
2) znajdź obraz tego środka
3) napisz równanie drugiego okręgu
4) chyba dasz radę ...
24 lis 16:36
bro: 1)S(−3,1) r=√26
20 właśnie jak mogę znaleźć obraz tego środka ?
24 lis 16:39
bro: a więc..help? pomoże ktoś?
24 lis 16:43
J:
napisz równanie prostopadłej do osi symetri przechodzącej przez S1
... punkt przecięcia będzie środkiem odcika S1S2
24 lis 16:49