.
Heniu: Nie wykonujac dzieleń wyznacz resztę z dzielenia wielomianu P przez wielomian Q jeśli:
a) P= x99 −2x98 + 4x97 Q=x4 − 16
Proszę o pomoc bo jakos z tym przykładem nie moge sobie poradzić
24 lis 16:23
Heniu: pomocy !
24 lis 16:49
bezendu:
(x−2)(x+2)(x+2i)(x−2i)
układ równań z 4 niewiadomymi. Nie chcę mi się tego liczyć.
24 lis 16:52
Heniu: ale z kąta tu sie wzieły te liczby urojone ? to chyba powinno sie tak rozkładać
x4−16x=(x2−4)2(x2+4)=(x−2)2(x+2)2=(x−2)(x+2)(x+2)2
24 lis 17:02
Heniu: kurde bez tego po 1 =
24 lis 17:03