trygonometria
pawcio: w zadaniu oblicz dla jakich argumentow fukcja osiaga najmniejsza wartosc f(x)=sinx−cos2x−1
wystarczy zrobić ze jest to −sin2x+sinx
obliczyć wierzchołek z delty i parabola jestr w doł więc najmniejsza wartość to będzie 0 dla
sinx=1/2? czy to nie jets takie łatwe.
24 lis 16:20
J:
jak wszystko tak robisz ... to gratuluję...
24 lis 16:23
52: Coś ci nie poszło...
f(x)=sinx−cos
2x−(sin
2x+cos
2x)
f(x)=sinx−cos
2x−sin
2x−cos
2x
f(x)=sinx−sin
2x−2cos
2x
f(x)=−sin
2x+sinx−2(1−sin
2x)
f(x)=−sin
2x+sinx−2+2sin
2x
f(x)=sin
2x+sinx−2

Dalej już wiesz co robić.
24 lis 16:24
PW: Trochę z jedynką trygonometryczną pokręciłeś.
−cos2x = sin2x − 1,
a więc funkcja ma postać
f(x) = sinx + sin2x − 2
24 lis 16:26
PW: 52, strasznie skomplikowany wywód dałeś, ale cieszę się, że jesteśmy zgodni.
24 lis 16:27
J:
..po co tyle zachodu
52 ?...
24 lis 16:28
52: Jeśli kolega
pawcio się myli w takich rzeczach chciałem, aby zrozumiał to "od podstaw"
wiem, że dłużej ale może mu się przyda kiedyś...
I też się cieszę, że jesteśmy zgodni
24 lis 16:29
52: Tak wiem wiem 52 lubi utrudniać sobie życie... przy okazji komuś też ...
24 lis 16:30
Mila:
f(x)=sinx−(1−sin
2x)−1
f(x)=sinx−1+sin
2x−1
f(x)=sin
2x+sinx−2
t=sinx, |t|≤1
f(t)=t
2+t−2 parabla skierowana do góry
| | −1 | | 1 | |
tw= |
| ∊<−1,1> zatem najmniesza wartość f(t) dla t=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f(− |
| )= |
| − |
| −2=−214 najmniejsza wartość f(t) |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
Zatem dla
| | π | | 5π | |
x= |
| +π+2kπ lub x= |
| +π+2kπ funkcja f(x) osiaga najmniejszą wartość |
| | 6 | | 6 | |
24 lis 16:34
pawcio: racja panowie. rozpędziłem się . zrobiłem już mase zadań i najwyraźniej zmęczony jestem.
24 lis 22:45