matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż układ równań
ada:
Rozwiąż układ równań logx + logy = log16 logx −logy = log4
17 lis 15:26
Godzio:
x*y=16 x:y=4
16
x=
y
16
=4 −> y
2
=4 −> y=2 v y=−2 (−2 nie spełnia warunku log
a
x x>0)
y
2
y=2 x=8
17 lis 15:31