Prosta w R3.
Marta96: Znaleźć rzut prostokątny prostej L: {2x−y+3z+1=0,x+y+z+2=0} na płaszczyznę π:2x+3y+4z+5=0.
Mila:
1) Najpierw równanie parametryczne prostej l.
l:
{2x−y+3z+1=0,x+y+z+2=0}
z=t, t∊R
2x−y=−3t−1
x+y=−t−2
======
3x=−4t−3
l:
z=t
Dwa punkty z prostej l: t=0,t=3
A(−1,−1,0) , B(−5,0,3)
n
→=[2,3,4] wektor prostopadły do π, wektor kierunkowy prostej a, gdzie A∊a,
a⊥π
a:
x=−1+2s
y=−1+3s
z=0+4s
Szukamy rzutu punktu A na pł. π
π: 2x+3y+4z+5=0.
2*(−1+2s)+3*(−1+3s)+4*(4s)+5=0
−2+4s−3+9s+16s+5=0⇔
29s=0, s=0 ⇒A=A'
Rzut punktu B na pł. π, b⊥π
b: x=−5+2s
y=0+3s
z=3+4s
2*(−5+2s)+3*(3s)+4*(3+4s)+5=0
−10+4s+9s+12+16s+5=0
29s=−7
| | −28 | |
B'=(−5−1429,−2129,3+ |
| )=... |
| | 29 | |
napisz równanie prostej A'B',
posprawdzaj rachunki, a może masz odpowiedź?
dokończ