Wykres funkcji
Tomek: Witam. Mam narysować wykres następującej funkcji:
y= |x
2 −1| +x
Posługując się tą stroną
https://matematykaszkolna.pl/strona/2544.html wyszło mi, że dla x>0 x1 wynosi −
1−√52, x2 =
−
1+√52. Dla x<0, x1 =
1−√52, x2 =
1+√52
Nie wiem jedynie jak przedstawić to na wykresie.
24 lis 15:42
J:
dla: x2 − 1 ≥ 0 ... y = x2 − 1 + x
dla: x2 − 1 < 0 .... y = −x2 + 1 + x
24 lis 15:44
Tomek: no tak właśnie zrobiłem. Dalej wyliczyłem deltę (w obu przypadkach wynosi ona 5) oraz miejsca
zerowe (podałem w pierwszym poście), ale polecenie brzmi "narysuj wykresy funkcji", a ja coś
nie mogę sobie poradzić z zaznaczeniem tych wszystkich x na wykresie.
24 lis 15:51