matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granice obliczyć.
Granica:
n
lim 2*(
)
n
n+1
n→
∞
24 lis 13:50
J:
1
n
= lim 2 [(1 −
)
n+1
]
= 2*e
−1
n+1
n+1
24 lis 13:55
Gray:
n+1
2
= 2 (
)
−n
= 2 ((1+1/n)
n
)
−1
→
n
e
24 lis 13:56