elementy pierwiastka
paweł: podać w postaci algebraicznej wszystkie elementy pierwiastka √3−2i
24 lis 13:12
Mila:
√3−2i=x+iy, gdzie : x,y∊R⇔
(x+iy)2=3−2i
x2+2xyi−y2=3−2i
x2−y2=3
2xy=−2
Rozwiąż układ równań.
24 lis 13:20
paweł: a mogłabys rozwiazać? bo mi nie wychodzi
24 lis 14:23
bezendu:
dopisz jeszcze jedno równianie
x2+y2=√32+22
24 lis 14:57
Mila:
xy=−1
x
4−3x
2−1=0
Δ=13
| | 3−√13 | | 3+√13 | |
x2= |
| <0 nie odp. lub x2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | √3+√13 | | √3+√13 | |
x= |
| lub x=− |
| |
| | √2 | | √2 | |
| | √2 | | √2 | |
y=− |
| lub y= |
| |
| | √3+√13 | | √3+√13 | |
Możesz pousuwać niewymierności z mianownika, ale możesz zostawic tak, jak jest
24 lis 15:47