matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
hh
sara:
Oblicz sumę wszystkich liczb dwucyfrowych parzystych liczb naturalnych.
24 lis 12:10
J:
10 + 12 + 14 + ... 98 .... ciąg arytmetyczny a
1
= 10 , r = 2 98 = 10 +(n−1)*2 ⇔ n = 45
10 + 98
S
45
=
*45 = ...
2
24 lis 12:23