Odległość punkt od prostej
Code::Blak: Na osi OX wyznacz punkt równo odległy od prostej x + y − 6 = 0 i 7x − y = 0.
Czyli te punkty powinny mieć
A(x2 ,0 )
B(x1 ,0 )
One się krzyżują w punkcie P ( 1, 0 ) [ nie wiem czy to potrzebne]
Na pewno należałoby porównać d1 = d2 ( długości tych prostych ale nie wiem co w wzór wsadzić
żeby wychodziło dobrze . Macie jakiś pomysł ?
24 lis 11:07
Tadeusz:

...chyba jasne−
24 lis 11:13
J:
szukany punkt : S(x
o,0)
| I1*xo + 1*0 − 6I | | I7*xo −1*0 + 0I | |
| = |
| |
| √2 | | √50 | |
24 lis 11:14
Code::Blak: Odp. to ( −15 ,0 ) i ( − 5/2 , 0 )
24 lis 11:15
Janek191:

P = ( x
o ; 0)
wiec
| | I 1*x0 +1*0 − 6 I | | I 7*x0 − 1*0 + 0 I | |
d = |
| = |
| |
| | √12 + 12 | | √72 + (−1)2 | |
więc
| I x0 − 6 I | | I 7 x0 I | |
| = |
| / * √50 |
| √2 | | √ 50 | |
5*I x
0 − 6 I = I 7 x
0 I
I 5 x
0 − 30 I = I 7 x
0 I
5 x
0 − 30 = − 7 x
0 lub 5 x
0 − 30 = 7 x
0
12 x
0 = 30 lub −2 x
0 = 30
x
0 = 2,5 lub x
0 = − 15
P = ( − 15 ; 0 ) lub P = ( 2,5 ; 0 )
==================================
24 lis 11:18
Code::Blak: Dzięki Janek

Kurczę nie umiem liczyć :C
24 lis 11:20