Liczby zespolone - pierwiastek
Ola: LICZBY ZESPOLONE!
Hej. Muszę usunąć z pierwiastka część urojoną. Nie pamiętam jak to się robi. Proszę o szybką
pomoc.
3+√3i=a+bi
jak to dalej zrobić?
24 lis 10:44
Janek191:
| | √2 | |
√ i = √ 0,5* 2i = √ 0,5*√ (1 + i)2 = √12* ( 1 + i) = |
| *( 1 + i ) |
| | 2 | |
24 lis 11:25
O rany julek:
Szybko i sprytnie−ale nie dokładnie i z błędami rachunkowymi
√3i=√32*2i oraz √(1+i)2=+−(1+i)
Sprawdź "trygonometrią" i Moivre
ib=√3[cos0,5(φ+2kπ) + isin0,5(φ+2kπ)] ⋀ k=0⋁k=1 ⋀ φ=0,5π
24 lis 13:17
Gray: Delikatna sprawa z tymi pierwiastkami z liczb zespolonych; łatwo o pomyłkę. Najlepiej
zapamiętać, że się ich nie mnoży. W przeciwnym przypadku łatwo o absurd podobno do
poniższego:
1=√12=√(−1)2 = √(−1)(−1) = √−1√−1 = i * i = i2 = −1
24 lis 13:54
PW: A tak w ogóle to o co Ola pytała?
Napisała:
3 + √3i = a + bi
jak to dalej zrobić?
Ale co zrobić? Być może ta sugestia z "usuwaniem z pierwiastka części urojonej" jest
zbędna.
24 lis 15:17
daras: ona sama nie wie tylko tyle, że miało być szybko

proponuję takie posty ignorować
24 lis 15:24