ciągłość
kyrtap: Jak mam uzasadnić z Tw. Bolzano o wartościach pośrednich dla funkcji ciągłych że
równanie x
5 + x + 1 = 0 ma dokładnie jeden pierwiastek
24 lis 01:52
zombi: Pokaż, że dla x>0 f(x) = x
5+x+1 jest rosnąca, a dla x<0 malejąca. Wniosek nasuwa się sam.
24 lis 01:57
kyrtap: czemu dla x<0 malejąca
24 lis 01:59
kyrtap: kurde jutro kartkówka z tego a ja nic z tego nie kumam −.−
24 lis 02:03
zombi: Co innego miałem na myśli, co innego napisałem.
Pokaż, że jest rosnąca dla x∊R
24 lis 02:05
zombi: Polibuda chyba ma te same listy
24 lis 02:05
kyrtap: jeżeli jest rosnąca na R to ma jeden pierwiastek dzięki
a jak bym chciał pokazać że ma dodatni pierwiastek to co muszę zrobić
24 lis 02:08
zombi: Ale ona nie ma dodatniego pierwiastka tylko ujemny. Jeśli miałbyś to pokazać, to wystarczy, że
weżmiemy
f(0) = 1, oraz f(−1) = −1, czyli w tym przedziale znajduje się pierwiastek. Więc na pewno jest
ujemny.
24 lis 02:10
Godzio:
A o czym mówi to twierdzenie, bo pierwszy raz się z taką nazwą spotykam?
24 lis 02:11
zombi: Chyba chodzi o tw. Bolzano−Cauchy'ego, że jeśli f przyjmuje na krańcach przedziałów wartości
różnych znaków, to w tym przedziale znajduje się pierwiastek?
24 lis 02:23
kyrtap: spr mnie zombi na jednym przykładzie czy poprawnie to zrozumiałem
24 lis 02:29
zombi: No to daj coś
24 lis 02:31
kyrtap: sinx = x − x3 ma dodatni pierwiastek
24 lis 02:41
Godzio:
Ehh co twierdzenie to 5 różnych nazw
24 lis 02:43
kyrtap: f(x) = x3 −x + sinx
f(0) = 0
24 lis 02:45
kyrtap: f(1) = 1 − 1 = 0
f(2) = 2 − 8 + sin2<0
f(1/2) = 1/8 − 1/2 +sin(1/2) >0
f(2) < f(x)<f(1/2) ⇒ stąd ma dodatni pierwiastek
24 lis 02:48
zombi: Tam jest błąd w treści, bo ta funkcja nie ma dodatniego pierwiastka.
24 lis 02:53
kyrtap: no faktycznie
24 lis 02:59
kyrtap: lepiej położę się spać i jeszcze z rana coś z tego porobię dzięki zombi
24 lis 03:00