Równanie płaszczyzny przechodzącej przez 2 punkty
Mateusz: Wyznacz równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkty A[1,2,3] , B[2,3,4] i początek ukł.
współrzędnych Oxyz.
23 lis 23:31
Janek191:
A = ( 1, 2, 3)
B = ( 2, 3, 4)
C = ( 0, 0, 0)
więc
I x − 0 y − 0 z − 0 I
I 1 − 0 2 − 0 3 − 0 I = 0
I 2 − 0 3 − 0 4 − 0 I
czyli
I x y z I
I 1 2 3 I = 0
I 2 3 4 I
− x + 2 y − z = 0 / * (−1)
Odp.
x − 2 y + z = 0
============
24 lis 07:20
Mila:
CA→=[1,2,3]
CB→[2,3,4]
i j k
1 2 3
2 3 4
CA→X CB→= −i+2j−k
n→=[−1,2,−1] wektor normalny
−1(x−1)+2*(y−2)−(z−3)=0
−x+1+2y−4−z+3=0⇔
−x+2y−z=0⇔
π: x−2y+z=0
==========
24 lis 13:39