.
Ala: Znaleźć pierwiastki całkowite wielomianów.
a) x4−2x3+x2−8x−12
b)x4−x2−2
23 lis 23:05
Janek191:
a) x = 3 jest pierwiastkiem
w(x) =( x − 3)*(x3 + x2 + 4 x + 4) = ( x − 3)* [x2*( x + 1) + 4*( x + 1)] =
= ( x + 3)* ( x + 1)*( x2 + 4)
23 lis 23:21
Ala: dlaczego tak mogłbys to jakoś wytłumaczyć ?
23 lis 23:42
pigor: ..., np. tak:
b) x4−x2−2= x
4+x
2−2x
2−2= x
2(x
2+1)−2(x
2+1)= (x
2+1
)x
2−2)=
=
(x2+1)(x−√2)(x+√2) , a więc
nie ma pierwiastków całkowitych . ...
23 lis 23:53
Janek191:
3 jest dzielnikiem wyrazu wolnego ( − 12)
oraz W( 3) = 0 , więc x = 3 jest pierwiastkiem ( miejscem zerowym ) wielomianu
Wykonujemy dzielenie
( x4 − 2 x3 + x2 − 8 x −12) : ( x − 3) = x3 + x2 + 4 x + 4
itd.
23 lis 23:56
Ala: ok to rozumiem ale jak jest polecenie znaleźć pierwiastki całkowite wielomianów to chyba
wystarczy po prostu wyliczyć wszystkie dzielniki i zobaczyć który jest =0 i tyle ? po co robić
ta 2 część z dzieleniem ?
24 lis 00:03
Janek191:
Jak wiesz, to po co tu piszesz?
24 lis 00:08
Ala: nie jestem pewna

i dalej nie odpowiedziałeś czy trzeba robić tą 2 część z tym dzieleniem
24 lis 00:14
Janek191:
Nie koniecznie

Można sprawdzić, która z liczb : − 1, 1, − 3, 3, −4, 4, − 12 , 12 jest pierwiastkiem
równania W(x) = 0
Np. ( −1)
4 − 2*( −1)
3 + ( −1)
2 − 8*(−1) − 12 = 1 + 2 + 1 + 8 − 12 = 0
24 lis 06:51
Janek191:
Zgubiłem jeszcze liczby : − 2, 2, − 6, 6
24 lis 07:06