Czworokąty i trapezy
Smerfik: 1.Jesli wysokość trapezu jest równa 6 cm, a średnia artmetyczna długości podstaw wynosi 4 cm,
to pole trapezu jest równe:
a) 24 cm2
b) 12 cm2
c) 6 cm2
2. Wierzchołki czworokata wpisanego w okrąg dzielą go na łuki, bedące w stosunku 1:2:3:4:5.
Oblicz miary katów tego czworokąta.
Prosze o pomoc w tych zadaniach bo matematyka to dla mnie czarna magia
17 lis 14:57
Godzio: a+b=8
| | (a+b)*h | | 8*6 | |
P= |
| = |
| =24 cm2
|
| | 2 | | 2 | |
w 2 skoro są 4 wierzchołki to łuków też powinno być 4 dobrze przepisałeś treść ?
17 lis 15:10
Smerfik: Dobrz oprócz stosunku pomyliłam sie tam powinien być stosunek 1:2:4:5
17 lis 15:20