prawdopodob
Patrycja: Z urny zawierającej 5 kul białych 4 zielone i 6 czerwonych wyjmujemy losowo jedną kulę,
dopasowujemy 3 kule w kolorze wylosowanej i ponownie wybieramy jedną kulę. Jakie jest
prawdopodobieństwo,że :
A−DRUGA WYLOSOWANA KULA BD CZARNA
B− OBIE WYLOSOWANE KULE BD BIAŁE
23 lis 22:30
Ditka:
Rozumiem,że dopasowujemy znaczy wrzucamy do urny i 6 nie czerwonych a czarnych
Na poczatku mamy:
5 + 4 + 6 = 15 wszystkich
białe zielone czarne
A−druga wylosowana czarna
B1 − pierwsza wylosowana biała
B2 − zielona
B3 − czarna
P(B1)=515
P(B2)=415
P(B3)=615
Później dorzucamy 2 kule (3−1=2) w wylosowanym kolorze, wszystkich będzie 17
P(A/B1)=617
P(A/B2)=617
P(A/B3)=817
wzór na prawdopodobieństwo całkowite
P(A)=P(A/B1)*P(B1)+P(A/B2)*P(B2)+P(A/B3)*P(B3)
podstawiamy
P(A)=617*515+617*415+817*615 =25
B−obie białe
oznaczmy
A−pierwsza biała
C−druga biała
B=A∩C=C∩A
P(B)=P(C∩A)=P(C/A)*P(A)
P(C/A)=717
P(A)=515
P(B)=717*515=751
23 lis 23:35