Geometria analityczna
Code::Blak:

Dane są wierzchołki A ( −4,2) B (8,−2) C(6,4) trapezu równoramiennego ABCD o podstawie AB.
oblicz współrzędne wierzchołka D
Długość ramion to; |AD| = 2
√10= |CB|
No i z moich obserwacji wynika że należałoby by obliczyć
Prostą k ale ona my źle wychodzi
następnie równoległą prostą l ∥ k
l= ya +b
wtedy pod współrzędne D(x , ya +b )
i porównuje gdzie |AD| = 2
√10
Obliczy mi to ktoś bo mi źle wyniki wychodzą a nie mam za dużo czasu :C
23 lis 21:52
Code::Blak: Wróć przy
prostej l
y = ax+b
i przy D ( x , ax + b)
23 lis 21:56
Tadeusz:
... nie potrzebujesz równania prostej k tylko jej współczynnik kierunkowy
| | 1 | | 1 | |
prosta l: y−4=− |
| (x−6) ⇒ y=− |
| x+6 |
| | 3 | | 3 | |
... i licz tą swoją długość boku −
23 lis 22:10
Code::Blak: mogę tą prostą podstawić pod D czy to nie ta ?
23 lis 22:13
Code::Blak: Nie no ja się podaje znowu to samo

mógłby ktoś to napisać ?
23 lis 22:20
Bogdan:
Poddasz się za tydzień, a teraz walcz
23 lis 22:23
Code::Blak: Ok nie podam się tylko niech mi ktoś powie czy to moje równanie m tak wyglądać
2√10 = √(x +4)2 + (− 13x + 4)2
23 lis 22:26
Eta:
Czyżby się poddał?
23 lis 22:43
Code::Blak: Nie , nie lubię jak ktoś mi zmienia tok myślenia. A tam to jest źle ? :C
23 lis 22:50
Eta:
Nie, to nie
23 lis 22:51
Code::Blak: czyli źle ? :C Bo już sam nie wiem
23 lis 22:53
Tadeusz:
... pod pierwiastkiem skopałeś −
23 lis 23:03
Eta:
23 lis 23:08
Code::Blak: co tak dokładnie wskażecie błąd ?
23 lis 23:13
Tadeusz: ...przepraszam OK ....licz dalej −
23 lis 23:18
Code::Blak: No i nie wychodzi byłby ktoś tak miły i obliczył by to ?
24 lis 08:26
Tadeusz:

... no i co Ci tu nie wychodzi

?
Dostajesz ładne równanie ... z ładną Δ ...
Po przekształceniach
5x
2+24x−36=0
x
1=x
D=1,2 y
D=5,6
x
2=−6 (odrzucasz)
(... i sprawdź niedowiarku |AD| ... inaczej jak
√40 wychodzić nie chce) −
24 lis 10:22
Code::Blak: Nie odrzucam −6 to też jest część rozwiązania zadania wg. zbioru. Dzięki. Ale już udało mi się
obliczyć
24 lis 11:04
Tadeusz:
... −6 ODRZUCASZ ... w warunkach zadania ... bo z takim punktem nie powstanie TRAPEZ
24 lis 11:06
Code::Blak: W odpowiedziach jest punkt
| | 6 | | 28 | |
( −6 , 8 ) lub ( |
| , |
| ) |
| | 5 | | 5 | |
24 lis 11:08
Tadeusz:
... to "wypieprz" ten zbór
CHYBA WIESZ CO TO JEST TRAPEZ
24 lis 11:24