PRAWDOPODOBIENSTWO
GABRYSIA: Z urny zawierającej 7 kul białych 3 zielone i 5 czarnych wyjmujemy losowo Jedną kulę a
nastepnie wkladamy do tej urny 2 kule w kolorze kuli wylosowanej.ponownie wybieramy losowa
jedno kule. Jakie jest prawdopodobieństwo ze bedzie to kula czarna?
23 lis 21:38
kyrtap:

A −" zostanie wylosowana kula czarna"
| | 7 | | 5 | | 3 | | 5 | | 5 | | 6 | |
P(A) = |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| = |
| | 15 | | 16 | | 15 | | 16 | | 15 | | 16 | |
| 7 | | 3 | | 6 | | 16 | | 1 | |
| + |
| + |
| = |
| = |
| |
| 48 | | 48 | | 48 | | 48 | | 3 | |
23 lis 21:55
GABRYSIA: a nie wyciągamy z tego jeszcze raz kuli?
23 lis 22:22
kyrtap: no wyciągasz
23 lis 22:29
GABRYSIA: czyli powyższe rozwiązanie jest złe?
23 lis 22:32
kyrtap: dobre
23 lis 22:33
GABRYSIA: i kompletne?
23 lis 22:35
kyrtap: a masz odp do tego zadania?
23 lis 22:35
GABRYSIA: taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaak
23 lis 22:39
kyrtap: no i?
23 lis 22:40