Trygonometria
Krezz: Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=cos2x+sin(π6+2x)
23 lis 21:21
Krezz: Ponawiam
23 lis 21:41
Bogdan:
rozpisz ten wzór i doprowadź go do możliwie najprostszej postaci
23 lis 21:42
Krezz: A jak to zrobić? Bo mi straszne rzeczy wychodzą
23 lis 21:55
Bogdan:
sin(α + β) = ... Wzór
23 lis 21:56
Krezz: No i jest cos2x+sin π6cos2x+sin2xcos π6
23 lis 22:03
Bogdan:
| | π | | π | |
kontynuuj, oblicz: sin |
| = ..., cos |
| = ... , zredukuj wyrazy podobne |
| | 6 | | 6 | |
23 lis 22:06
Krezz: Teraz jest 1,5cos2x+√32sin2x
23 lis 22:08
Bogdan:
| | 3 | |
zapisz nie 1,5 a |
| (sam sobie utrudniasz) i zauważ coś |
| | 2 | |
23 lis 22:10
23 lis 22:13
Bogdan:
| | √3 | | 1 | |
inaczej: √3( |
| cos2x + |
| sin2x) = ... |
| | 2 | | 2 | |
23 lis 22:16
23 lis 22:17
Krezz: Czyli
√3(sin(
π3+2x)) ⇒ zw∊<−
√3,
√3>
23 lis 22:23
Bogdan:
23 lis 22:24
Bogdan:
a swoją drogą − co tu było trudnego?
23 lis 22:25
Krezz: Bo nie wiedziałem jak to zrobić więc w połowie mniej więcej tego co tu u góry rozbijałem 2x ze
wzorów a z tego nic nie wychodziło
23 lis 22:31