wzory redukcyjne
xyz: Jak i keidy stosować jaki wzór redukcyjny?
| | √3 | |
czyli sin alfa= |
| = 60 |
| | 2 | |
sin alfa= (180+alfa) czy (270−alfa)
sin alfa= (270+alfa) czy (360−alfa)
i który mam zastosować wzór redukcyjny

?
i o co w tym chodzi bo w jedych jest tak ze jak dodam czy odejme to jest to samo a w innych nie
23 lis 21:18
xyz: dziękuję za brak pomocy
24 lis 00:14
Janek191:
α = 180
o + 60
o = 240
o lub α = 360
o − 60
o = 300
o
24 lis 00:19
Godzio:
Rozumiem, że kąt chcesz ustalić?
24 lis 00:20
Godzio: O już masz
24 lis 00:20
Mila:
| | π | | π | | 2π | |
x= |
| +2kπ lub x=π− |
| +2kπ= |
| +2kπ |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
masz serię rozwiązań, korzystając z tego rozwiązujesz równanie :
| | π | | 2π | |
x= |
| +π+2kπ lub x= |
| +π+2kπ ⇔ |
| | 3 | | 3 | |
| | 4π | | 5π | |
x= |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ |
| | 3 | | 3 | |
24 lis 13:11