Równość z logarytmami, przecinające się wykresy logarytmiczne
Vexatus: 1. Wyznaczyć, dla jakich wartości a prawdziwa jest poniższa równość
log a2 = (log a)2
Powinno wyjść, że a=1 lub a=100.
Mi wychodzi tylko 100. Czy są tu dwa warunki czy jakiś inny myk?
2. Wykazać, że wykresy funkcji y=ln x i y=ln2 x przecinają się w dwóch punktach, Znaleźć te
punkty.
I tak jak w poprzednim, powinno być (1,0) i (ℯ,1), a mi wychodzi tylko ten drugi.
Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.
23 lis 20:59
Eta:
1/ a>0
log2a−2loga=0 ⇒loga(loga−2)=0 ⇒ loga=0 v loga=2 ⇒ a=1 v a= 100
23 lis 21:04
Eta:
2/ rozwiąż podobnie jak 1/
23 lis 21:05
Vexatus: Kurde, faktycznie, dzięki!
23 lis 21:27