Kombinatoryka
Krisu: Pilnie potrzebuję pomocy z tym zadaniem gdyż wgl go nie rozumiem
Na ile sposobów można ułożyć obok siebie pięć kartoników z różnymi cyframi
nieparzystymi, aby otrzymać liczbę mniejszą od 58000?
23 lis 20:51
J:
zastanów się jakie dwie cyfry mogą być na dwóch pierwszych miejscach...
zastanów się co będzie, jak na początku będzie: 57XXX ..
23 lis 20:58
Krisu: ehh nie mam wgl pomysłu
23 lis 21:02
Mila:
{1,3,5,7,9}
Każda liczba z cyfrą {1,3} na początku jest mniejsza od 58000
1XXXX
2*4*3*2*1=8*6=48 liczb
51XXX− 3*2*1=6 liczb
52XXX− 3*2*1=6
53XXX−3*2*1=6
57XXX−3*2*1 =6
48+4*6=
23 lis 22:57