parametry-funkcja kwadratowa
Dominika: wyznacz wartosci parametru m ,dla których równanie
(m+1)x2+(m−1)x+m+1=0 ma dwa rozwiązania ,których suma odwrotności jest równa 2m+1. Dla
wyznaczonych wartości parametru m określ znaki pierwiastków równania (nie obliczając ich)
wiec pierwszym założeniem jest Δ>0 ,a następnie?
23 lis 20:37
Lesio:
m≠1
Δ>0
1x1+1x2=2m+1
23 lis 20:45
Dominika: | | 4 | |
z Δ wyszło mi,iż m ∊(−∞,0)∪( |
| ,+∞)/{−1},a dalej obliczyłam z wzorów Viette'a i wyszło m,że |
| | 3 | |
3
m1=m2=−1 , ale skoro mam nie obliczac? mozesz mi wytlumaczyć po kolei ?
23 lis 20:51
Dominika: pomoże ktoś?
23 lis 20:56
Lesio: 1x1+1x2=2m+1
x2+x1x1x2=2m+1
Teraz sobie wylicz z Viete'a i podstaw.
Jak mogło Ci wyjść m1 i m2?
x1+x2=−ba=−(m−1)m+1
x1x2=ca=m+1m+1
23 lis 20:57
Dominika: | | −m+1 | |
do te4go ułamka podstawiłam sobie ,ze |
| =2m+1 i wyliczylam,czy to źle? |
| | m+1 | |
23 lis 21:00
Lesio: To dobrze, pokaż obliczenia.
23 lis 21:02
Dominika: chyba się troszkę pomyliłam,ale nastepnie −m+1=(2m+1)(m+1) −−> −m+1=2m
2+2m+m+1 −−> 2m
2+4m=0 i
co dalej
23 lis 21:06
Dominika: Δ=16 ,a
√Δ= 4 ,wiec m1= 0 m2=−2 ,dobrze
23 lis 21:07
Lesio: Wszystko dobrze, wyszły Ci dwa parametry: m=0 v m=−2.
23 lis 21:08
Lesio: A po co tu Δ? "Jak nie wiesz co liczyć to licz delte"?

'm' przed nawias i wychodzą dwa parametry.
23 lis 21:09
Dominika: no tak tak,wiem. Ale w zadaniu jest napisane,zeby BEZ OBLICZEŃ podać znaki pierwiastków,,więc
jak mam to zrobić bez obliczen?
23 lis 21:11
Lesio: Parametry to nie znak pierwiastka. Mam nadzieję, że Δ w 2' warunku dobrze policzyłaś, więc
rozpatrujemy tylko dla m=−2.
23 lis 21:13
Dominika: i wtedy to m= −2 podstawiamy do wzoru? czy jak,bo nie wiem?
23 lis 21:15
Lesio: Zgadza się. To wszystko, na podstawie podstawionego m=−2:
−x
2−3x−1=0 trzeba wiedzieć jakich znaków ma pierwiastki.
Szczerze to nie wiem jak to wiedzieć, ja w głowie je obliczyłem i stąd wiem, że oba ujemne. Jak
widać muszę jeszcze sporo powtórzyć. Pozdrawia maturzysta, który ma za 2 dni próbną maturę...
23 lis 21:18
Lesio: Tak myślę, że bez obliczania ich, ale z wzorów Viete'a nie obliczasz ich, więc nimi możesz się
posłużyć.
23 lis 21:20
Lesio: Zgadza się, po przemyśleniu stwierdzam, że to o to chodzi w tym.
x1+x2=−3
x1x2=3
Z tego wnioskujemy, że skoro suma jest ujemna, a iloczyn dodatni to oba pierwiastki są ujemne.
23 lis 21:23
Lesio: x1x2=1 , za szybko napisałem.
23 lis 21:25
Dominika: skąd wziąłeś,że x1+x2=−3 i x1x2=1 ?
23 lis 21:33
Dominika:
23 lis 21:33
Dominika: Aaha dobrze,juz wiem,dziekuje bardzo za pomoc
23 lis 21:34
Lesio: Nie ma problemu, miłego wieczoru.
23 lis 21:35
Dominika: wzajemnie
23 lis 21:39