Doprowadź wyrażenie do najprostszej formy wyrażenia
Wiciu: | (4x−2)2 | |
| nie wiem czy poprawnie, ale doszedłem do czegoś takiego : |
| 4|1−2x| | |
23 lis 20:31
J:
| | (2I2x−1I)2 | |
..nie ... = |
| = I2x−1I |
| | 4I2x −1I | |
23 lis 20:35
Wiciu: czemu akurat wychodzi taki wynik ?
23 lis 20:37
J:
bo tak jest skonstruowana matematyka ... czego nie rozumiesz ?
23 lis 20:38
Wiciu: tego skrócenia
23 lis 20:39
Tadeusz:
| [4(x−1/2)]2 | | 2(x−1/2)2 | |
| = |
| =.. itd |
| 4|2(x−1/2)| | | |x−1/2| | |
23 lis 20:39
Hajtowy: Tak na chłopski rozum...
| (4x−2)2 | | (2x−1)2 | | (1−2x)2 | |
| = |
| = |
| =|1−2x| |
| 4|1−2x| | | |1−2x| | | |1−2x| | |
Tyle...
23 lis 20:42
J:
...I1−2xI = I2x − 1I ...
23 lis 20:47
Wiciu: a czemu naglę z (4x−2)2 stało się (2x−1)2 ?
23 lis 20:49
J:
(4x−2)2 = [2(2x−1)]2 ... i czwórki się skracają ...
23 lis 20:51
Wiciu: J. i Hajtowy Zrozumiałem

Dzięki za cierpliwość
23 lis 20:59