Chemia
Karlla: czy może ktoś pomóc? Ważne

!
Ile gramów gazowego chlorowodoru HCl nalezy rozpuścić w wodzie aby otzrymać 2 dm
3 0.5 molowego
roztworu kwasu.
Z góry dziękuję za pomoc
17 lis 13:44
Mateusz: | | n | |
Korzystamy z def stężenia molowego Cmol = |
| obliczamy liczbę moli HCl C*v = n |
| | v | |
0,5mola*2dm
3 = 1 mol czyli 36,5gHCl
17 lis 13:49
Karlla: i tak mogę napisać w rozwiązaniu i będzie dobrze?
17 lis 13:52
Mateusz: | | n | | n | |
tak jak chcesz to ci dokładnie rozpisze Cmol = |
| wyznaczam z tego n Cmol = |
| /*v |
| | v | | v | |
=>
C*v = n i potem podstawiasz jak wyzej liczymy masę molową HCl 1g/mol + 35,5g/mol = 36,5g/mol i
taka jest odpowiedz jak masz podaną odpowiedz to sprawdz ją jeszcze
17 lis 13:57
Karlla: super dziękuję bardzo
17 lis 14:00