matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oś paraboli w dunkcji kwadratowej
Dominika:
Wykaż równanie osi symetrii paraboli ,ktora jest wykresem funckji f(x)=(x−3)(x+7)
23 lis 20:09
J:
−b
x = x
w
=
..
2a
23 lis 20:10
Dominika:
czyli tu będziemy mieli,że to wychodzi : x= −2 ?
23 lis 20:13
Mila:
Można też tak:
3+(−7)
x
w
=
=−2
2
23 lis 21:09