Funkcja kwadratowa
Dominika: Dla jakich wartości parametru m zbiorem wartosci funkcji f(x)=x2+x+m jest zw=[1,+∞)
23 lis 20:07
J:
| | −Δ | |
yw = 1.... , czyli: |
| = 1 ... |
| | 4 | |
23 lis 20:09
Dominika: a nie potrzeba nam również założenia,że Δ<0 ?
23 lis 20:11
Dominika: żeby udowodnić,że skoro ma wart najmniejsza,wiec nie moze miec pierwiastków?
23 lis 20:13
J:
− Δ = 4 , zatem Δ będzie ujemna ... ( Δ = − 4)
23 lis 20:16
Dominika: owszem,ale tak czy siak potrzebujemy nawet napisać ,iż jest ona ujemna i skomentować,że właśnie
dlatego nie ma pierwiastków ,prawda?
23 lis 20:18
J:
nic nie musimy , jedyny warunek: yw = 1 ...
23 lis 20:20
Dominika: no dobrze,niech będzie. W takim razie m =
45
23 lis 20:22
23 lis 20:22
J:
..a dlaczego ..?
23 lis 20:25
Dominika: | | −1+4m | |
mi osobiście delta wyszła |
| , a następnie przyrównałam to do 1 i tak otrzymałam,że |
| | 4 | |
23 lis 20:28
J:
..przepraszam, dobrze ....
23 lis 20:30
Dominika: A jeszcze mam jedno pytanie :
wyznacz wartosci parametru m ,dla których równanie
(m+1)x2+(m−1)x+m+1=0 ma dwa rozwiązania ,których suma odwrotności jest równa 2m+1. Dla
wyznaczonych wartości parametru m określ znaki pierwiastków równania (nie obliczając ich)
wiec pierwszym założeniem jest Δ>0 ,a następnie?
23 lis 20:34
Dominika: i oczywiście założenie ,że m≠−1 ,bo nie może to być liniowa ze względu na dwa miejsca zerowe
23 lis 20:37
J:
...wzory Viete'a ...
23 lis 20:39
Dominika: no tak tak,wiem,ale skoro mam ich nie obliczać to nie rozumiem?
| | 4 | |
z Δ wyszło mi,iż m ∊(−∞,0)∪( |
| ,+∞)/{−1},a dalej obliczyłam z wzorów Viette'a i wyszło m,że |
| | 3 | |
m1=m2=−1 , ale skoro mam nie obliczac? mozesz mi wytlumaczyć po kolei jak to zrobić,proszę?
23 lis 20:47
Dominika: pomoż ktos?
23 lis 21:01
Dominika:
23 lis 21:12
Bogdan:
(m + 1)x
2 + (m − 1)x + (m + 1) = 0, a = m + 1, b = m − 1, c = m + 1
| 1 | | 1 | | x1 + x2 | |
| + |
| = 2m + 1 ⇒ |
| = 2m + 1 |
| x1 | | x2 | | x1x2 | |
Założenia:
(1) a ≠ 0
(2) Δ ≥ 0
23 lis 21:22
Dominika: wsyztsko to wiem, delta zapisana u gory,a m ze wzorow viette'a wyszlo m=−2 i m=0,wiec
rozpatrujemy tylko m=−2 ,a nastepnie podstawiamy do rownania ,ale nie rozumie jak pozniej mam
okreslic znak pierwiastkow nie obliczaajac ich,pomocy!
23 lis 21:24
Bogdan:

Pierwsze zadania można rozwiązać bez Δ: y = x
2 + x + m
| | 1 | | 1 | | 1 | |
W = (xw. yw), xw = − |
| , yw = 1 i yw = |
| − |
| + m |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
| 1 | | 1 | | 5 | |
| − |
| + m = 1 ⇒ m = |
| |
| 4 | | 2 | | 4 | |
23 lis 21:29
Bogdan:
pierwiastki mają różne znaki wtedy, gdy x1*x2 < 0
pierwiastki są ujemne wtedy, gdy x1*x2 > 0 i x1 + x2 < 0
pierwiastki są dodatnie wtedy, gdy x1*x2 > 0 i x1 + x2 > 0
23 lis 21:35
Bogdan:
Hej Dominiko, pół godziny temu wołałaś pomocy, otrzymałaś ją i nic nie powiesz?,
Oj, nieładnie
23 lis 22:01
Dominika: dziękuję,dziękuję ,nie było mnie tu
23 lis 22:06