matematykaszkolna.pl
tihu: Cześć. Zadanie jest następujące: Zilustruj zbiór wszystkich punktów płaszczyzny, których współrzędne spełniają równanie: |y + 1| = 2x + 4 Robię wszystko (chyba) dobrze do tego momentu: y = 2x +3 lub y = -2x -5 Pytanie jest następujące, jak ja mam zaznaczyć to na wykresie ? Rusuję obie funkcje, i wychodzi mi taki X bo one się przecinają, ale to mają być tylko prawe ramiona tego X'a (tak w odpowiedziach jest). Dlaczego ? Co wskazuje mi co mam zaznaczyć jako wykres tego równania ?
18 paź 18:41
Jakub: Nie do końca rozumiem o co chodzi z tymi prawymi ramionami. Więc napiszę jak ja bym zrobił. dla y≥-1 |y+1| = y+1 y+1 = 2x+4 y=2x+3 Zaznaczam część wykresu nad prostą y=-1 (bo rysuję dla y≥-1) dla y<-1 |y+1| = -y-1 -y-1 = 2x+4 -y = 2x + 5 y = -2x-5 Zaznaczam część wykresu pod prostą y<-1 ( bo rysuję dla y<-1) Chyba teraz rozumiem o co chodziło z tymi prawymi częściami. To co zaznaczasz jest akurat po prawej stronie. Ale to nic nie znaczy. Ważne aby robić tak jak napisałem.
18 paź 20:02
tihu: Już wszystko rozumiem,, dzięki serdeczne emotikonka
18 paź 20:05
Wojtas: A = { x : x ∊ R ∧ |x| >4}
26 lut 18:58
Mila: 1) 2x+4≥0⇔x≥−2 rysujesz prostą x=−2 na prawo rysujesz półprostą y =2x+3 to będzie nad prostą y=−1 następnie pod prostą y=−1 i na prawo od prostej x=−2 rysujesz półprostą y=−2x−5 nie rozpisuję wzorów, bo Jakub to zrobił. Jesli jeszcze masz problemy, to narysuję.
26 lut 20:18