tihu: Cześć. Zadanie jest następujące:
Zilustruj zbiór wszystkich punktów płaszczyzny, których współrzędne spełniają równanie:
|y + 1| = 2x + 4
Robię wszystko (chyba) dobrze do tego momentu:
y = 2x +3 lub y = -2x -5
Pytanie jest następujące, jak ja mam zaznaczyć to na wykresie ? Rusuję obie funkcje, i
wychodzi mi taki X bo one się przecinają, ale to mają być tylko prawe ramiona tego X'a
(tak w odpowiedziach jest). Dlaczego ? Co wskazuje mi co mam zaznaczyć jako wykres tego
równania ?
18 paź 18:41
Jakub: Nie do końca rozumiem o co chodzi z tymi prawymi ramionami. Więc napiszę jak ja bym
zrobił.
dla y≥-1 |y+1| = y+1
y+1 = 2x+4
y=2x+3
Zaznaczam część wykresu nad prostą y=-1 (bo rysuję dla y≥-1)
dla y<-1 |y+1| = -y-1
-y-1 = 2x+4
-y = 2x + 5
y = -2x-5
Zaznaczam część wykresu pod prostą y<-1 ( bo rysuję dla y<-1)
Chyba teraz rozumiem o co chodziło z tymi prawymi częściami. To co zaznaczasz jest akurat
po prawej stronie. Ale to nic nie znaczy. Ważne aby robić tak jak napisałem.
18 paź 20:02
tihu: Już wszystko rozumiem,, dzięki serdeczne
18 paź 20:05
Wojtas: A = { x : x ∊ R ∧ |x| >4}
26 lut 18:58
Mila: 1) 2x+4≥0⇔x≥−2
rysujesz prostą x=−2
na prawo rysujesz półprostą y =2x+3 to będzie nad prostą y=−1
następnie pod prostą y=−1 i na prawo od prostej x=−2 rysujesz półprostą
y=−2x−5
nie rozpisuję wzorów, bo Jakub to zrobił.
Jesli jeszcze masz problemy, to narysuję.
26 lut 20:18