obliczanie współrzędnych
ABCDEFGHI:

Witam,mam nadzieję że jest tutaj jakaś osoba rozumiejąca zadania z geodezji

.
Mam problem z wyznaczaniem współrzędnych za pomocą metody biegunowej.Problem nie jest duży ,bo
wszystko jest w miarę proste i robię to prawidłowo.W pewnym momencie nie wiem jak wyznaczyć
pkt c ,a co za tym idzie jest 50% prawdopodobieństwo że resztę zadania zrobię źle.
Zadanie.
Obliczyć współrzędne pkt C końca linii BC,gdy dane są współrzędne pkt A i B,kąt między
kierunkami BA i BC,oraz długość linii BC.
Y
a=381,73 X
a=905,94 d
bc=240,85
Y
b=526,38 X
b=1147,29 kąt β=76st 34min
Przepraszam za jakość rysunku ,ale jest to mój pierwszy

.Jak mam określić położenie pkt C

?
Rozwiązując to zadanie określiłem c na górze i przez to wszystko wyszło na odwrót.
ABCDEFGHI: trudno

dla mnie też to jest czarna magia i nie mam pojęcia na czym polega losowanie ,bo raz jest c na
górze ,a raz na dole