funkcja liniowa.
filipoo: funkcja liniowa f ma jedno miejsce zerowe x0 takie ze x0+|f(0)| wyznacz wzor tej funkcji
jesli wiadomo ze jej wykres przechodzi przez punkt (−1, 3)
myslalem ze wiem jak sie za to zabrac. bo wiem ze x0 to
−ba
i wiem ze f(−1)=−a+b => −a+b=3 =>b=3+a
i stwierdizlem ze skoro funkcja liniowa to ax+b to f(0)=b wiec x0=|b|
dalej wywnioskowalem ze |b|=
−ba za b podstawiłem 3+a i sprawdziłem 2 mozliwości . ale nie
wiem co teraz robic. wychodzi mi jakiś przedzial. a konkretnie 2 przedzialy. a chyba tak nie
powinno być. prosz eo pomoc
23 lis 18:44
Kacper:
Kiedyś liczyłem na forum. Szukaj.
23 lis 18:45
===:
... a ty sam rozumiesz co piszesz?
23 lis 18:46
===:
jeśli to xo=|f(0)| to a=1 lub a=−1
i sprawdzaj punkt
23 lis 19:07
filipoo: omg ot mozna tak ;latwo zrobic a ja kombinuje. dzieki
23 lis 19:10
filipoo: choc kacper zrobiles blad w odp. ponieważ są 3 rozwiązania 3 to y=−x+4 poniewaz gdy wezmiesz
ze |b| to rozpatrujesz 2 przypadki dla b i −b . i z −b wychodzi ze b = 0 albo 4.
23 lis 19:16