wiedząc, że... zadanie z trygonometrii
kivi: | | 1 | |
Wiedząc, że sin x + cos x = |
| oblicz |
| | √2 | |
sin x * cos x
sin
3 x cos
3 x
|sin x − cos x|
23 lis 18:30
Kacper:
Wzory skróconego mnożenia.
23 lis 18:31
kivi: Niestety nic mi to nie mówi i nadal nie wiem jak mam się za to zabrać...
23 lis 18:36
Kacper:
(x+y)2=x2+y2−2xy
Podstaw swoje dane.
23 lis 18:37
J:
a) (sinx + cosx)2 = sin2x + cos2x + 2sinxcosx .... i dalej sam/a ..
23 lis 18:37
kivi: | | sinx | |
(sin x * cos x)2 = sin2x + cos2x + 2 sinx cosx = 1 + 2 sinx cosx = 1 + 2 * |
| = 3 |
| | sinx | |
a gdzie wykorzystanie informacji z zadania?
23 lis 18:42
J: | | 1 | |
( |
| )2 = 1 + 2sinxcosx ⇔ sinxcosx = ... |
| | √2 | |
23 lis 18:44
kivi: | | 1 | |
czyli sin x * cos x = − |
| ? |
| | 4 | |
23 lis 18:49
J:
niby dlaczego ...?
23 lis 18:50
kivi:
rozumiem, że to jest źle?
23 lis 18:51