uzasadnij :
geeedz: uzasadnij, że liczba 412 + 413 + 414 jest podzielna przez 42
23 lis 18:25
M:
30 sie 06:07
#k:
412(1+41+42)= 412*21 = k*21 i k∊C
LIczba jest podzielna przez 21
412 ostania cyfra tej liczby to 6 więc liczba ta jest podzielna przez 2
Stad 412*413*414 jest podzielna przez 42
41=4
42=16
43=64
44=256
45=1024
30 sie 12:29
a może tak:
L=412*21= 224*21= 42*223= 42k, k∊Z
30 sie 13:42
Jolanta: a może tak nie można tak.Obowiazuje kolejność wykonywania działań Potęgowanie ma pierwszeństwo
przed mnozeniem
30 sie 22:33