Prawdopodobienstwo warunkowe
jamelia: Mamy uproszczona talie skladajaca sie z 4 asow i 4 kroli. Losujemy 2 karty.
A−wylosowalismy 2 asy, przy czym wiemy, ze wsrod dwoch wylosowanych kart jest jeden as
B−wylosowalismy 2 asy, przy czym wiemy, ze wsrod dwoch wylosowanych kart jest jeden as czerwony
C−wylosowalismy 2 asy, przy czym wiemy, ze wsrod dwoch wylosowanych kart jest jeden as pik
Oblicz prawdopodobienstwa zdarzen A, B i C.
17 lis 12:09
....: wylosowalismy w asy czy dwie karty? jak mozemy wiedziec ze posrod dwoch asow jest jeden as? xD
17 lis 15:24
jamelia: podejrzelismy to na przyklad, powiedzmy, ze to jest warunek A
1=wylosowano jednego asa i jakas
inna karte. i pytamy o A − wylosowanie dwoch asow, pod warunkiem A
1, czyli P(A|A
1)=?
Losujemy dwie karty i pytamy jakie jest prawdopodobienstwo tego, ze wylosowanymi kartami sa
asy.
Zreszta juz sama do tego doszlam.
Rozwiazanie:
(a)
A
1=wylosowano jednego asa
(b)
B
1=wylosowano jednego asa czerwonego
(c)
C
1=wylosowano jednego asa pik
Podpunkt (a) jest na pewno dobrze, a (b) i (c) na 90%
17 lis 20:53