Dla jakich wartości parametru k∊ℛ równanie
Ankaa: Dla jakich wartości parametru k∊ℛ równanie
(k−3)9
x−(2k+6)3
x+k+2=0
ma dwa różne rozwiązania rzeczywiste?
Czy mógł by mi ktoś sprawdzić czy dobrze to zrobiłam ?
Bo wydaje mi się że coś tu jest nie tak ale nie wiem co.
z góry dziękuję

I robiłam tak:
niech t=3
x , t>0
(k−3)t
2−(2k+6)t+k+2=0
zał:
Δ>0
a≠0
t
1t
2>0
t
1+t
2>0
| | 15 | |
Z delty wyszło że k∊(− |
| , +∞) |
| | 7 | |
a≠0⇒ k≠3
t
1t
2>0⇒ k∊(−
∞,2)∪(3,+
∞)
t
1+t
2>0⇒ k∊(−
∞,−3)∪(3,+
∞)
czyli ostatecznie k∊(3,+
∞)