Chodzi mi tylko o ćw. 2
a) 8√3
b) 6
c) 8√6
http://i58.tinypic.com/htg2dd.jpg
Ćw.4
18cm2
Ćw. 5
| 3√3 | ||
cosα = | ||
| 8 |
Nie wiem, jak ten kąt zaznaczyć .
| √3 | ||
5) mam | to przeliczę jeszcze raz | |
| 8 |
| 6a3*√27a4+768s2 | ||
chyba źle mi wyszło w tym 6, ale mam coś takiego : cosα= | ||
| 27a4+768s2 |
( ale nie liczyłam
Rozwiązuj następne, nie "katuj się" takimi koszmarnymi odpowiedziami
Mógłby ktoś sprawdzić ten
cosinus?^^
| 1 | ||
|DE|= | a | |
| 2 |
| a+12a | ||
PABED= | *h | |
| 2 |
| 3a | |
*h=a2 | |
| 4 |
| 4a | ||
h= | ||
| 3 |
| 1 | a√3 | a√3 | ||||
|OF|= | * | = | ||||
| 2 | 2 | 4 |
| a√3 | 4a | |||
cosα= | : | |||
| 4 | 3 |
| 3√3 | ||
cosα= | ||
| 16 |
6)
ΔCDA' jest Δprostokatnym (CD⊥płaszczyzny ABB'A'⇔CD⊥do każdej prostej leżącej w tej pł. i
przechodzącej przez pkt. D)
| a√3 | ||
h= | ||
| 2 |
| 1 | a√3 | |||
PΔCDA' = | *h*p= | *p⇔ | ||
| 2 | 4 |
| a√3 | |
*p=S | |
| 4 |
| 4S | ||
p= | ||
| a√3 |
| 0.5a | ||||||||
cosα= | ||||||||
|
| a2√3 | ||
cosα= | ||
| 8S |
| a√2304S2−108a4 | ||
Objętość do 6 mi wyszła V= | ||
| 48 |
| a√64s2−3a2 | ||
a po skróceniu to wyjdzie chyba | ![]() | |
| 8 |
| 1 | ||
H2=p2− | a2 | |
| 4 |
| 16S2 | 1 | |||
H2= | − | a2 | ||
| 3a2 | 4 |
| √64S2−3a4 | ||
H= | ||
| 2a√3 |
| a√64S2−3a4 | ||
V= | ||
| 8 |
Czyli dobrze wyszło
ale to pomyłka przy przepisywaniu